Persbericht

Verbod op passagiersreizen uit het Verenigd Koninkrijk met 24 uur verlengd

Het verbod op passagiersreizen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar België wordt met 24 uur verlengd. Dit betekent dat ook op dinsdag 22 december 2020 enkel vrachtvervoer is toegestaan. Van 23 tot en met 31 december zullen enkel Belgen en personen die hun hoofdverblijfplaats hebben in België opnieuw naar ons land mogen reizen. Daarnaast zullen een beperkt aantal strikt noodzakelijke niet-uitstelbare reizen toegestaan zijn. Er zal een verstrengde controle worden uitgevoerd op het invullen van de Passenger Locator Form. 

Verbod op passagiersreizen verlengd met 24 uur

Nadat een nieuwe variant van het coronavirus werd aangetroffen in het Verenigd Koninkrijk, nam de Belgische regering een tijdelijke maatregel. Maandag 21 december 2020, werden gedurende 24 uur alle passagiersreizen (lucht-, trein- en maritiem vervoer) vanuit het Verenigd Koninkrijk naar ons land verboden, zowel voor reizigers met België als eindbestemming als reizigers in transit. Dat verbod wordt nu met 24 uur verlengd. Ook op 22 december 2020 zal dus enkel vrachtvervoer mogelijk zijn vanuit het Verenigd Koninkrijk naar België.

Beperkingen tussen 23 en 31 december

Van 23 tot en met 31 december zullen reizigers met de Belgische nationaliteit of die hun hoofdverblijfplaats in België hebben vanuit het Verenigd Koninkrijk naar ons land mogen reizen. Daarnaast bepaalt het nieuwe ministerieel besluit een beperkt aantal strikt noodzakelijke niet-uitstelbare reizen die zijn toegestaan vanuit het Verenigd Koninkrijk naar België. Er zal, zowel bij vertrek als bij aankomst, een verstrengde controle doorgevoerd worden op het invullen van de Passenger Locator Form. Ook doorreizen bij luchtverkeer, voor zover de eindbestemming zich buiten de Europese Unie bevindt, is vanaf 23 december toegestaan.

Essentiële reizen vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 zijn enkel essentiële reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk toegestaan. Dezelfde regels gelden voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk als voor reizigers uit andere rode zonesnamelijk:

  • een negatieve PCR-test voorleggen die ten vroegste 48 uur voor aankomst afgenomen is;
  • de quarantaineregels voor terugkeer uit een rode zone blijven gelden.