Nieuwsbericht

Eerste roodlichtcamera's aan overweg in gebruik genomen

Minister Verlinden heeft samen met Infrabel in Dendermonde de eerste roodlichtcamera's aan een overweg in gebruik genomen. De camera's zullen via nummerplaatherkenning het niet respecteren van het rood licht aan een overweg vaststellen en automatisch boetes genereren. Dit pilootproject zal de verkeers- en spoorveiligheid aan overwegen verder helpen verhogen en dient als test voor de mogelijke uitrol van camera’s aan andere overwegen.

Ondanks een daling van het aantal verkeersslachtoffers de afgelopen jaren, zien we nog steeds een te hoge dodentol op onze wegen. De politie maakt dan ook prioritair werk van het vaststellen van verkeersinbreuken die aan de basis liggen van dodelijke of ernstige ongevallen. Ongevallen op overwegen zijn hier een voorbeeld van.

“Er wordt volop ingezet op sensibilisering, maar dit volstaat niet. Dankzij het pilootproject dat vandaag wordt gelanceerd, zetten we de volgende stap. Met de roodlichtcamera’s optimaliseren we de strijd tegen verkeersinbreuken en willen we het aantal dodelijke en zwaargewonde slachtoffers op onze wegen verder laten dalen”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

De twee ANPR-camera’s (automatic number plate recognition) aan de overweg aan de Oudegemse Baan in Dendermonde kunnen automatisch de nummerplaat herkennen van automobilisten die bij gesloten slagbomen of rood licht de treinsporen oversteken. De chauffeurs kunnen zich verwachten aan een boete van 320 tot 4000 euro en een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar.

Het project in Dendermonde dient als test voor de eventuele uitrol van soortgelijke roodlichtcamera’s aan andere overwegen in België. Het is een voorbeeld van een uitstekende samenwerking tussen verschillende diensten: Infrabel, de Federale en Lokale Politie, het parket van Oost-Vlaanderen, de stad Dendermonde en de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Mobiliteit. Met dit gezamenlijk project willen de verschillende partners alle weggebruikers nogmaals oproepen om altijd de verkeerscode aan overwegen na te leven.

“Een rood licht negeren aan een overweg is in geen enkele omstandigheid te verantwoorden. Chauffeurs brengen met hun roekeloos gedrag niet alleen hun leven in gevaar, maar ook dat van hun passagiers en de passagiers op de trein”, zegt minister van Binnenlandse Zaken. “Wanneer sensibiliseren niet volstaat, moeten we streng optreden. Roodlichtcamera’s zullen de verkeersveiligheid verhogen.”