Persbericht

Minister Annelies Verlinden brengt alle actoren rond de tafel in de strijd tegen het druggerelateerd geweld in het Antwerpse

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft een overleg georganiseerd tussen alle actoren die strijden tegen het druggerelateerd geweld in Antwerpen en omgeving. De Federale Politie, Lokale Politie en het parket van Antwerpen hebben hun engagement herhaald om doorgedreven te blijven samenwerken om een verdere escalatie van het drugsgeweld tegen te gaan. 

Het overleg kwam er op vraag van minister Annelies Verlinden, in het kader van de escalatie van het druggerelateerd geweld in Antwerpen. De afgelopen maanden is immers gebleken dat drugsbendes geen enkel geweld schuwen, wat leidt tot een toegenomen onveiligheidsgevoel in verschillende wijken.  

De Federale Gerechtelijke Politie zet dan ook prioritair in op de strijd tegen de aanslagen in het drugsmilieu. In 2022 zijn er 91 nieuwe dossiers opgestart. 81 personen zijn opgepakt, van wie 46 nog steeds in hechtenis zitten. Dit jaar werd er door de douane al bijna 110 ton cocaïne in beslag genomen in de Haven van Antwerpen, wat neerkomt op een straatwaarde van ongeveer 5,5 miljard euro.

En daar stopt het niet bij. Om de strijd onverbiddelijk verder te kunnen zetten, zal de Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen deze legislatuur worden versterkt met 100 mensen. Ook  de Scheepvaartpolitie van Antwerpen krijgt 45 politiemensen extra. Alle beschikbare technologische middelen, zoals camera’s voor automatische nummerplaatherkenning (ANPR), en politiemensen worden maximaal ingezet om daders te kunnen interpelleren. Alle partners onderstrepen ook het belang van preventie. Het toegenomen druggebruik en de normalisering ervan moeten eveneens worden bestreden, want het beperken van de vraag zal ook een positieve invloed hebben op de beschikbaarheid van het aanbod.

Dat de georganiseerde drugscriminaliteit niet stopt aan de landsgrenzen, blijkt uit het groot aantal Nederlanders dat in ons land wordt gearresteerd. Zo zijn 52 personen die werden gearresteerd, afkomstig uit Nederland. Een doorgedreven  samenwerking inzake de daders, gerechtelijke dossiers en de beeldvorming met onze noorderburen is bijgevolg van groot belang. Daarom staat begin volgend jaar een overleg gepland met de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken, de politie en justitie. Met als uiteindelijke doel de grensoverschrijdende samenwerking te intensifiëren.

“Politie en parket hebben de afgelopen maanden bewezen van de strijd tegen het druggerelateerd geweld een prioriteit te maken. Dankzij een snelle en performante reactie konden in 2022 reeds 81 personen worden gearresteerd voor druggerelateerd geweld in Antwerpen. Onze politiediensten werken ook zeer intensief samen met Nederland, met goede resultaten tot gevolg. Vandaag staken we de koppen bij elkaar om de gemeenschappelijke aanpak nog te versterken. Want criminele organisaties evolueren elke dag, dus politie en justitie kunnen niet achterblijven”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.