Meer dan één miljoen registraties voor melding in geval van nood
De kaap van één miljoen geregistreerde adressen in BE-Alert, het alarmeringssysteem van de overheid, is overschreden. Een belangrijke mijlpaal. Dankzij BE-Alert kan de bevolking tijdens noodsituaties correct en snel worden geïnformeerd.
Meer dan één miljoen adressen zijn geregistreerd in BE-Alert. Deze kaap werd bereikt na twee grote alarmeringstesten in oktober 2021 en januari van dit jaar, waarbij meer dan 60.000 nieuwe adressen werden toegevoegd. Tijdens noodsituaties kunnen overheden bewoners van meer dan 1 miljoen adressen contacteren via sms, e-mail of gesproken oproep.
Belangrijk tijdens de coronapandemie
Burgemeesters, gouverneurs en de minister van Binnenlandse Zaken kunnen sinds 2017 tijdens noodsituaties gebruik maken van BE-Alert. 85% van de Belgische gemeenten is ondertussen aangesloten bij het alarmeringssysteem. In het verleden werden meldingen verstuurd bij branden, noodweer, wanneer vliegtuigbommen uit de wereldoorlogen worden teruggevonden, ... Het systeem werd sinds de lancering al meer dan 600 keer ingezet tijdens noodsituaties.
Ook tijdens de coronacrisis speelde BE-Alert een belangrijke rol. Zo verstuurde het Nationaal Crisiscentrum na elk Overlegcomité een e-mail met een overzicht van de beslissingen naar alle geregistreerde e-mailadressen. Sinds het begin van de pandemie, in maart 2020, werden zo 30 miljoen e-mails verstuurd om de burgers te informeren over de coronamaatregelen. Ook lokale overheden informeerden hun inwoners tijdens de pandemie via BE-Alert. Zij verstuurden samen meer dan 160.000 sms’en, 13.000 gesproken oproepen en 26.000 e-mails.
“De coronapandemie en de overstromingen van midden juli maakten duidelijk hoe belangrijk communicatie bij noodsituaties is. Mensen moeten correct, snel en helder geïnformeerd worden. Ik ben blij dat BE-Alert niet alleen via sms, maar ook via mail en gesproken oproepen communiceert. De verschillende communicatiedragers zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen bereiken”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.
Locatiegebaseerde technologie
Naast meldingen naar alle geregistreerde adressen, kunnen overheden ook een sms versturen naar alle actieve gsm-toestellen in een bepaalde zone, zonder dat de eigenaar van het toestel zich registreerde op BE-Alert. Bij dit type alarmering krijgt iedereen die fysiek aanwezig is in de risicozone een sms.
Op 6 januari 2022 heeft het Nationaal Crisiscentrum de snelheid en efficiëntie van het BE-Alert alarmeringssysteem op grote schaal getest. Er werd een recordaantal van meer dan 3,5 miljoen sms-en in heel Wallonië verstuurd. De resultaten van deze test worden geanalyseerd om het systeem nog performanter te maken.
Registratie
Ondanks het succes, blijft het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich registreren op BE-Alert om geïnformeerd te worden bij een noodsituatie. Dat kan gaan van elektriciteitspannes, tot drinkwatervervuiling of een onverwachte afsluiting van een straat. Inschrijven kan via www.be-alert.be.