Nieuwsbericht

Minister Annelies Verlinden lanceert leercommissie naar aanleiding van de overstromingen van midden juli

Ons land werd in de zomer van 2021 zwaar getroffen door ongezien noodweer. Om uit deze crisis lessen te trekken voor de toekomst lanceert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een leercommissie. De openbare opdracht, begin november gelanceerd, is ondertussen gegund. Het doel van de leercommissie is om de hulpverlening nog performanter te maken en het crisisbeheer voor te bereiden op toekomstige uitdagingen. 

Deze zomer hebben meerdere provincies te maken gehad met hevige regenval, die beken en rivieren heeft doen overstromen. De waterbom die door deze overstromingen ontstond, heeft enorme schade toegbracht aan gebouwen, wegens, spoorwegen, bruggen, rivierbeddingen, ... Meerdere dodelijke slachtoffers waren te betreuren en duizenden burgers werden door deze overstromingen getroffen. 

Om lessen te trekken uit deze ramp organiseert het Nationaal Crisiscentrum een debriefing van de aanpak. Daarnaast heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden begin november een leercommissie besteld om een externe visie op de aanpak te krijgen. Begin deze week is de overheidsopdracht gegund aan de consortium van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), en kunnen de werkzaamheden starten. 

De leercommissie zal analyseren hoe de verschillende bestuursniveaus betrokken bij de noodplanning deze ramp hebben aangepakt en evalueren hoe de hulpdiensten werden georganiseerd. De studie zal in twee fasen verlopen. In de eerste fase wordt informatie verzameld aan de hand van interviews, vragenlijsten, documenten, … In de tweede fase worden deze gegevens geanalyseerd en wordt een verslag opgesteld dat zal bestaan uit een evaluatie van de verzamelde informatie, een gedetailleerd antwoord op de gestelde vragen, conclusies en aanbevelingen. 

Dit verslag moet het mogelijk maken om een beeld te krijgen van het verloop van de ramp, de coördinatie tussen de verschillende schakels van de hulpverleningsketen, het ter beschikking stellen van middelen en van de lessen die eruit getrokken moeten worden voor alle actoren van het crisisbeheer. De provincies Luik, Luxemburg, Namen, Waals-Brabant, Henegouwen, Vlaams-Brabant en Limburg, maar ook de nationale en internationale hulpverleningsdiensten die versterking kwamen bieden, worden betrokken.

Het consortium zal op verschillende tijdstippen de voortgang van de onderzoeken voorstellen aan de minister en het Parlement. Het eindverslag wordt verwacht in het najaar.

Evaluatie hervorming Civiele Bescherming

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden lanceerde in december ook al een evaluatieoefening over de werking en hervorming van de Civiele Bescherming. Sinds de hervorming van deze dienst rijzen er namelijk vragen over haar toekomst en rol. In de nasleep van de overstromingen van half juli werden de discussies opnieuw op scherp gesteld. De onderzoeksresultaten worden eind augustus verwacht. Nadien zal minister Annelies Verlinden zich samen met het parlement over de resultaten buigen.

In afwachting van het resultaat van deze bevraging zal het personeelskader van de Civiele Bescherming verder worden ingevuld. Op vraag van minister Annelies Verlinden werd door de Ministerraad ook een bijkomend investeringsbudget van €1 miljoen goedgekeurd voor materiaal.