Nieuwsbericht

Minister Verlinden roept op om het rijbewijs met punten snel in te voeren

Ons land telde vorig jaar 484 verkeersdoden, en meer dan 40.000 gewonden. Hoog tijd om gevaarlijk rijgedrag – zoals afleiding achter het stuur, rijden onder invloed, overdreven snelheid, … – een halt toe te roepen.

De politie doet gerichte controles om dit gedrag aan banden te leggen. Zo was er vorige week een grootschalige politieactie om afleiding achter het stuur preventief en repressief aan te pakken. Gedurende 48 uur controleerden de Federale Wegpolitie en 110 lokale politiezones van over het hele land. Tijdens deze eerste nationale actiedagen werden 2.445 inbreuken vastgesteld. 503 rijbewijzen werden ingetrokken.

Als we het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer naar nul willen herleiden, moeten we nu verdere actie ondernemen. Het rijbewijs met punten ligt al veel te lang op tafel. Het is hoog tijd om woorden om te zetten in daden.

Hardleerse wegpiraten moeten uit het verkeer worden gehaald. De focus ligt inderdaad niet op bestuurders die één keer een overtreding begaan, maar op zij die niet leren uit hun fouten. Mensen die onveilig rijgedrag vertonen, moeten streng worden aangepakt. Ze mogen niet langer het gevoel hebben dat ze hun overtredingen kunnen afkopen. Ze moeten het niet alleen voelen in hun portemonnee, maar gedwongen worden om hun gedrag effectief aan te passen.

Het rijbewijs met punten is geen wondermiddel, maar draagt bij tot meer verkeersveiligheid. Ook in het buitenland heeft dit systeem zijn doeltreffendheid bewezen.

Minister Annelies Verlinden roept daarom alle partijen op om verkeersveiligheid ernstig te nemen, en het rijbewijs met punten snel in te voeren.