Het sluitstuk van de hervorming van de Raad van State: ook de schorsingsprocedure grondig hervormd met snellere uitspraken tot gevolg
Het nieuwe koninklijk besluit over de kortgedingprocedures bij de Raad van State is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, op voorstel van minister Annelies Verlinden. Dit besluit introduceert een snellere en beter georganiseerde aanpak van de schorsingsprocedure binnen de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het vormt niet alleen een essentieel onderdeel, maar ook het sluitstuk van de grondige hervorming van de Raad van State, die gericht is op kwaliteitsvolle, meer efficiënte, gemoderniseerde en snellere rechtspraak en adviesverlening.
Een actievere aansturing van schorsingsprocedures met een maatwerkplanning
De hervorming van de kortgedingprocedure bij de Raad van State, zijnde de vorderingen tot schorsing en/of het bevelen van voorlopige maatregelen, zorgt voor een efficiëntere en op maat gemaakte aanpak. Centraal staat de introductie van een procedurekalender, opgesteld door de staatsraad in samenspraak met de auditeur. Deze kalender houdt rekening met de spoedeisendheid van de zaak, zoals aangebracht door de verzoeker, en maakt het mogelijk om elke procedure actief aan te sturen en sneller af te ronden. Zo wordt maatwerk geleverd op basis van de specifieke omstandigheden van elke zaak.
Sneller uitspraken in kort geding
Dankzij de procedurekalender worden kortgedingzaken voortaan strakker opgevolgd. Deze kalender legt niet alleen de deadlines vast voor het indienen van procedurestukken, maar bepaalt ook reeds de zittingsdatum. In principe vindt de zitting uiterlijk twee maanden na het opstellen van de kalender plaats, en volgt de uitspraak binnen tien werkdagen na de zitting. Dit verkort de totale doorlooptijd aanzienlijk: in principe wordt binnen drie maanden een voorlopige uitspraak gedaan.
Voor zaken met uiterst dringende noodzakelijkheid waarvoor de verzoeker een behandeling in vijftien dagen of minder nodig acht, gelden nog kortere termijnen. Hier wordt de kalender meteen opgesteld, en volgt de zitting zo snel mogelijk, in principe binnen vijf werkdagen na de zitting. Dit garandeert een snelle behandeling van zaken die dat echt nodig hebben.
Andere belangrijke wijzigingen
In de vernieuwde schorsingsprocedure moet het aangevoerde argument (het “ernstig middel”) geschikt zijn voor een snelle behandeling in kort geding. Daarnaast kan een zaak niet langer in behandeling worden genomen als de spoedeisendheid niet wordt uiteengezet of als er geen middelen worden aangevoerd. Hierdoor kent de procedure een nog efficiënter verloop.
Sluitstuk van een succesvolle hervorming
De nieuwe schorsingsprocedure bij de Raad van State is het laatste onderdeel van de grondige hervorming die in juli 2023 werd ingeluid op voorstel van minister Annelies Verlinden. Een van de belangrijkste doelstellingen van deze hervorming is het aanzienlijk verkorten van de doorlooptijden. Waar vernietigingsprocedures vroeger tot wel 30 maanden konden duren, is dat nu teruggebracht tot maximaal 18 maanden bij een normaal verloop.
Met het nieuwe koninklijk besluit worden aldus ook schorsingsprocedures aangepakt: deze zullen sneller en efficiënter verlopen, met in principe een maximale termijn van 3 maanden. De inwerkingtreding van deze aanpassingen is voorzien op 1 januari 2025, waarmee deze hervorming volledig wordt afgerond.
“Iedere burger, onderneming en overheid heeft recht op snelle duidelijkheid over de wettigheid van een beslissing,” zegt minister Verlinden. “Dit is cruciaal voor rechtszekerheid en rechtsbescherming, maar ook voor een sterk investeringsklimaat. Dat we erin slagen om voor iedere procedure, zowel ten gronde als in het kader van een kort geding een substantiële inkorting van haar doorlooptijd te realiseren, toont het grote succes en verregaand karakter van deze hervorming aan. Ik dank de Raad van State en alle betrokkenen van harte voor hun grondige inspanningen en de constructieve en vruchtbare samenwerking bij deze succesvolle modernisering.”