Persbericht

Een veilige start van het nieuwe schooljaar

Voor minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden blijft verkeersveiligheid een absolute prioriteit. Gerichte controles, betere infrastructuur, doordachte preventie en frequente sensibilisering dragen bij tot een veiliger verkeer. Daarnaast redden ook fietshelmen en veiligheidsgordels levens. Tot slot roept minister Annelies Verlinden op om werk te maken van het rijbewijs met punten.

De start van het nieuwe schooljaar betekent meer drukte op de weg van en naar school. De veiligheid rond de schoolpoort kan pas worden gegarandeerd als er wordt geïnvesteerd in een ketenaanpak. Minister Annelies Verlinden roept daarom alle betrokken actoren op om te blijven inzetten op initiatieven die zwakke weggebruikers beschermen.

Tijdens haar bezoek aan de thema-actie Veilig Schoolverkeer stelde minister Annelies Verlinden vast dat ze deze aanpak in de provincie Limburg hebben begrepen. De gouverneur organiseert in samenwerking met de lokale besturen een actie om de veiligheid aan de schoolpoort te garanderen.

Tot 17/09/2022 besteedt de Lokale Politie in heel de provincie extra aandacht aan overtredingen in de schoolomgeving. Tijdens de actie controleert ze versterkt op het dragen van de veiligheidsgordel, op foutief parkeren, technische eisen van fietsen en bromfietsen en overdreven snelheid.

Ook het Parket van Limburg draagt zijn steentje bij. De processen-verbaal opgesteld in het kader van de actie worden prioritair behandeld.

Verder roept minister Annelies Verlinden op om steeds een fietshelm te dragen. In 2021 lieten maar liefst 83 fietsers het leven in het verkeer, 939 fietsers raakten zwaargewond en 9.308 lichtgewond. Bovendien blijkt uit onderzoek dat wie een helm draagt, bij een ongeval 70% minder risico loopt op een hoofdletsel.

Daarnaast is minister Annelies Verlinden voorstander van het invoeren van een rijbewijs met punten, om een veiliger verkeer te garanderen. Bestuurders die niet leren uit hun fouten, en meermaals overtredingen begaan, moeten streng worden aangepakt.

"Duizenden leerlingen gingen vanmorgen te voet, met de step, fiets, bus of met de auto naar school. Het verkeer wordt de komende tijd weer drukker. Daarom moeten we allemaal ons steentje bijdragen om kinderen en jongeren een veilige schoolomgeving te bieden. Controleren, sensibiliseren en investeren gaan hand in hand", aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Minister Annelies Verlinden sloot haar bezoek aan Limburg af met de #abbeyroadchallenge. Zo vraagt ze alle weggebruikers om extra voorzichtig te zijn in de schoolomgevingen.