Nieuwsbericht

30 jonge Rookies beginnen aan hun inleefstage bij de Federale Politie

Op 9 februari zijn 30 geselecteerde jongeren tussen 14 en 18 jaar begonnen aan hun inleefstage bij de Federale Politie. Op hun eerste dag als 'Rookie' maakten ze kennis met de paarden en ruiters van de Cavalerie, zagen ze het pantservoertuig en de sproeiwagen van binnenuit, kregen ze uitleg van de bestuurders van deze voertuigen en konden ze zelf een politie-uitrusting aantrekken. In totaal zullen de jongeren meer dan 10 dagen stage lopen.

‘The Rookies’ – een succes bij de jongeren

Begin december 2021 lanceerde de Federale Politie ‘The Rookies’ (Engels voor ‘de groentjes’), een project voor jongeren van 14 tot 18 jaar uit heel België. ‘The Rookies’ heeft als doel de banden tussen jongeren en de politie te versterken. Het project past in de campagne Wederzijds respect die uitgaat van de FOD Binnenlandse Zaken.

Na de oproep tot kandidaten ontvingen we vele reacties van enthousiaste jongeren die interesse toonden voor dit initiatief. Zo telden we op de uiterste inschrijvingsdatum bijna 160 kandidaturen.

We hebben elk dossier aandachtig bestudeerd en selecteerden uiteindelijk een groep jongeren op basis van vooraf vastgestelde criteria. Het gaat in totaal om 30 Rookies: 15 Franstaligen en 15 Nederlandstaligen, 15 meisjes en 15 jongens, afkomstig uit bijna alle provincies van het land en bijzonder gemotiveerd om het dagelijkse werk van federaal politieagent te ontdekken.

De start van de stage

Twee maanden na de lancering van het project zijn de geselecteerde Rookies met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid aan hun inleefstage begonnen. Op woensdagnamiddag 9 februari bezochten ze de Directie openbare veiligheid van de Federale Politie. Ze konden een gepantserd interventievoertuig en een sproeiwagen van binnenuit ontdekken, trokken speciale politie-uitrustingen aan en konden kennismaken met de ruiters en paarden van de Cavalerie.

30 jongeren krijgen de kans om van dichtbij en levensecht kennis te maken met het politiewerk,” zegt minister Annelies Verlinden. “De komende maanden zullen ze de Federale Politie in al haar facetten leren kennen. Op die manier versterken we het vertrouwen tussen de jongeren en de politie. Mijn wens is dan ook dat de Rookies hun ervaringen zullen delen met anderen, en zo ambassadeurs van de politie worden. En wie weet kunnen we een aantal onder hen warm maken voor een job bij de politie. Er zijn zoveel jobmogelijkheden en dus zoveel kansen om engagement voor de veiligheid van de anderen op te nemen. Ik wens hen veel succes!