Nieuwsbericht

Minister Annelies Verlinden geeft startschot voor herbruikbare flessenlijn in de Stella Artois brouwerij

Vandaag gaf minister Annelies Verlinden het startschot voor de vernieuwde herbruikbare flessenlijn te Leuven, een investering van 6,5 miljoen euro en goed voor 140 miljoen herbruikbare flessen in 2022. Zo kan de brouwer de groei van 0,0% bieren, zeker in het begin van het jaar, verder ondersteunen. 

Minister Annelies Verlinden werd op de brouwerij rondgeleid door brouwerijdirecteur Alexander Soenen en gaf het officieel startschot voor de herbruikbare flessenlijn. 

Alcoholvrij bier in een duurzaam flesje klinkt mij als muziek in de oren. Net als velen probeer ik mijn steentje bij te dragen om de afvalberg zo klein mogelijk te maken. En daarnaast komt de populariteit van 0,0% bieren de verkeersveiligheid ten goede. Ik ben blij dat ik vandaag het startschot heb kunnen geven voor een nieuwe, duurzame flessenlijn bij AB InBev. Innovatie, verkeersveiligheid en duurzaamheid gaan hier hand in hand”, aldus Annelies Verlinden.

Alcoholvrije bieren in volle opmars

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer consumenten op zoek gaan naar niet- of laag-alcoholische alternatieven. De Belg gaat bewuster om met alcohol en kiest vaker voor een alternatief dat even lekker smaakt als een klassiek pils- of speciaal bier. Datzelfde onderzoek toont dat in 2021 het marktaandeel van alcoholvrij bier in België steeg tot 3,7%. Het is bovendien een van de snelst groeiende consumentengoederensegmenten in België. 

Herbruikbaar en duurzaam

De nieuwe herbruikbare flessenlijn zal 140 miljoen herbruikbare bierflesjes per jaar produceren en is ook veel duurzamer: een waterbesparing van 4 olympische zwembaden per jaar. België speelt hier een voortrekkersrol: herbruikbare flessen zorgen voor aanzienlijk lagere CO2-uitstoot en zijn veel vriendelijker voor het milieu dan bijvoorbeeld een wegwerp fles of plastic flessen. Herbruikbare flessen zijn bovendien niet voor alle markten. Landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk werken met een wegwerp flessensysteem. 

Op het vlak van circulaire verpakking heeft de brouwer zeer duidelijke doelstellingen. Tegen 2025 wil AB InBev al zijn producten in verpakkingen die herbruikbaar zijn of grotendeels uit gerecycleerd materiaal bestaan. In België is deze doelstelling reeds bereikt via de herbruikbare bierflessen en vaten. Bovendien bestaan de blikken en glazen flessen van de brouwer uit meer dan 50% gerecycleerd materiaal.