Minister Verlinden in Portugal met focus op strijd tegen georganiseerde drugscriminaliteit
Op 12 en 13 december 2022 bezocht minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden de Portugese hoofdstad Lissabon. De focus van haar bezoek was de strijd tegen georganiseerde drugscriminaliteit. Daarnaast had ze ook een ontmoeting met de Portugese minister van Binnenlandse Zaken José Luís Carneiro, de staatssecretaris voor Civiele Bescherming Pátricia Gaspar en de staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken, Isabel Oneto.
Sinds haar aantreden maakt minister Annelies Verlinden van de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit een topprioriteit. In het kader hiervan bracht ze eerst een bezoek aan het Europees drugwaarnemingscentrum, EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction). Het centrum verzamelt informatie over drugs en drugsverslaving. Europese lidstaten en instellingen maken van de gegevens gebruik om hun aanpak op vlak van drugscriminaliteit te versterken. Binnenkort wordt het centrum omgevormd tot een Europees drugsagentschap met meer middelen. Daarnaast bracht ze een bezoek aan het MAOC(N) - Maritime Analysis and Operations Centre (Narcotics). Zeven landen werken in deze intergouvernementele stuurgroep samen om illegale drugstrafiek op zee en in de lucht te bestrijden. Minister Verlinden wil de komende jaren namelijk versterkt inzetten op de internationale samenwerking en de toekomstige toetreding van België tot het MAOC(N) is daar een onderdeel van.
De minister ontmoette ook de Portugese minister van Binnenlandse Zaken José Luís Carneiro, de staatssecretaris voor Civiele Bescherming Pátricia Gaspar en de staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken, Isabel Oneto. Tijdens hun ontmoeting bespraken ze onder meer de strijd tegen georganiseerde drugscriminaliteit en het crisisbeheer.
Verder bracht ze een bezoek aan het Portugees crisiscentrum. Het land kampt iedere zomer met zware bosbranden die steeds heviger worden ten gevolge van de klimaatverandering. Hoewel bosbranden in België relatief beperkt zijn, is ons land niet blind voor dit opkomende natuurfenomeen. Investeren in Europese solidariteit en samenwerking is dus essentieel. Dankzij het Europese bijstandsmechanisme voor Civiele Bescherming (UCPM) kunnen Europese landen in nood een beroep doen op extra middelen om natuurbranden te bestrijden. Er wordt in Portugal ook sterk ingezet op het voorkomen van bosbranden en het weerbaar maken van de bevolking bij een crisis. Tijdens het bezoek van minister Verlinden vonden er net zware overstromingen plaats in de Portugese hoofdstad.