Ministers geven duidelijk signaal: “Aan onze politiemensen wordt niet geraakt”
Ministers Annelies Verlinden en Vincent Van Quickenborne verspreiden een omzendbrief betreffende geweld tegen politie naar alle burgemeesters en korpschefs. Deze omzendbrief is opgesteld in samenwerking met de politievakbonden, en verzamelt alle initiatieven in de strijd tegen dat geweld. De aanpak berust op verschillende pijlers: preventie, begeleiding van de personeelsleden en hun familie, een performante strafrechtelijke aanpak, burgerlijke partijstelling, en vereenvoudigde en snelle administratieve procedures om slachtoffers te ondersteunen.
“De veiligheid van onze politiemensen is een topprioriteit. We kunnen geen 100% garantie bieden dat er zich nooit meer feiten zullen voordoen, maar we kunnen er wel alles aan doen om het aantal tot een minimum te beperken, de daders te vervolgen en te bestraffen, en de slachtoffers zo goed mogelijk op te vangen en te begeleiden. We zijn het onze politiemensen – die zich zonder aarzelen en toegewijd inzetten om de veiligheid in ons land te verzekeren – verschuldigd”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.
“Justitie neemt zijn verantwoordelijkheid op. Nultolerantie voor geweld tegen politiemensen wordt uitgebreid naar feiten van weerspannigheid. Referentiemagistraten houden slachtoffers op de hoogte van de opvolging van hun dossier. De zwaardere straffen voor geweld tegen politie worden bovendien versneld ingevoerd in het nieuw Strafwetboek. Justitie staat schouder aan schouder met de politie en zal strenger optreden wanneer onze politiemensen geviseerd worden”, aldus minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne.
Op basis van vijf pijlers wordt alles in het werk gesteld om het probleem aan te pakken.
1. Preventie
Een doeltreffende preventieve aanpak start met een correcte beeldvorming. Via een specifieke tool kunnen politiemensen feiten van geweld gemakkelijk en snel registeren. De registratie stelt de korpschefs van lokale politiezones en de commissaris-generaal van de Federale Politie in staat om de meest geschikte preventieve maatregelen te nemen. Maatregelen die kunnen worden genomen zijn o.a.: het voorzien van bijzondere beschermingsuitrusting en technologische hulpmiddelen, zoals bodycams en stroomstootwapens, opleidingen en trainingen. Communicatietechnieken inzake de-escalatie spelen zo ook een belangrijke rol om conflicten te voorkomen of op te lossen. In de opleiding zal hierbij op bijzondere doelgroepen, zoals jongeren, worden gefocust.
2. Begeleiding van politiemensen en hun familie
Politiemensen die het slachtoffer werden van geweld moeten los van alle procedures eerst en vooral worden geholpen, zowel wat betreft kwetsuren, als psychosociale hulp. De politiemensen worden niet aan hun lot overgelaten. Ze krijgen steeds psychosociale bijstand en opvang. De Geïntegreerde Politie zal hiervoor ook de kosten dragen.
Elke lokale politiezone en federale dienst wordt bovendien gevraagd om contactpersonen aan te duiden. Zij maken de slachtoffers en hun families wegwijs in de administratieve procedures en begeleiden en informeren hen in alle fases.
Het spreekt voor zich dat ook de vakorganisaties een belangrijke rol kunnen spelen bij het begeleiden en informeren van slachtoffers.
3. Strafrechtelijke procedures
De regering heeft van bij haar aantreden een prioriteit gemaakt van een strengere aanpak van geweld tegen politiemensen. In november 2020 werd een strengere omzendbrief uitgevaardigd door het College van procureurs-generaal, waarin nultolerantie voor geweld tegen de politie werd voorgeschreven aan alle parketten van het land. Wanneer een politiemedewerker arbeidsongeschikt raakt door opzettelijke slagen en verwondingen, moeten de parketten dit altijd vervolgen en kan nooit geseponeerd worden omwille van tijds- of personeelstekort.
Deze omzendbrief wordt nu aangescherpt. De nultolerantie voor geweld tegen politiemensen wordt uitgebreid naar feiten van weerspannigheid met minstens een dag arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Er wordt tevens per parket een referentiemagistraat voor feiten van geweld tegen de politie aangesteld. De automatische strafverzwaring bij geweld tegen de politie, zoals opgenomen in het ontwerp van het nieuw Strafwetboek, wordt versneld ingevoerd.
4. Burgerlijke partijstelling
Minister Annelies Verlinden bevestigt haar engagement om zich bij feiten van geweld tegen leden van de Federale Politie burgerlijke partij te stellen. Zij vraagt de lokale overheden hetzelfde te doen bij feiten van geweld tegen de leden van hun korps. Dit versterkt de boodschap dat feiten van geweld tegen leden van de politie onaanvaardbaar zijn en ondersteunt slachtoffers in de gerechtelijke procedure.
5. Vereenvoudigde en versnelde administratieve procedures
De Geïntegreerde Politie en overheid engageren zich tenslotte om de slachtoffers te ondersteunen in de verschillende administratieve procedures waarmee een personeelslid wordt geconfronteerd na een incident van geweld. Zo zullen personeelsleden intensief worden begeleid in de procedure voor de erkenning als arbeidsongeval. Ook voorzien we de nodige rechtshulp om hen doorheen de gerechtelijke procedure te ondersteunen.