Persbericht

Mobiel stalkingalarm nu ook in Limburg beschikbaar

De politie registreert in ons land jaarlijks meer dan 20.000 aangiftes van stalking. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz, zetten daarom verder in op het gebruik van het mobiel stalkingalarm. Dankzij dit systeem kunnen slachtoffers van stalking met één subtiele druk op de knop de politie ter plaatse roepen. Na de introductie in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is nu Limburg aan de beurt.  

Eén op de vijf vrouwen in ons land kreeg al te maken met intrafamiliaal geweld, en ook te veel mannen worden slachtoffer. Intrafamiliaal geweld komt voor in veel vormen, en stalking is daar één van. De overgrote meerderheid van de gevallen betreft stalking door ex-partners. Zij proberen wanhopig de relatiebreuk te herstellen, komen op dwingende wijze verhaal halen of zinnen op wraak. Vaak wordt fysiek geweld daarbij niet geschuwd.

Het mobiel stalkingalarm is een onopvallende fysieke knop die verbonden is met de smartphone en die kan worden opgeborgen in een jaszak of handtas. Bij het indrukken van de knop wordt de noodcentrale automatisch gealarmeerd. Ook de locatie wordt verzonden, zodat de politie onmiddellijk weet waar ze moet tussenkomen. Zo grijpt de politie snel in en worden potentiële drama’s voorkomen.

In 2019 liep een proefproject rond het mobiel stalkingalarm in de politiezone Gent. Dankzij de alarmknop konden de politiediensten tussenkomen in maar liefst 40 levensbedreigende situaties. Het project werd positief geëvalueerd, waarna het stalkingalarm verder werd uitgerold in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De Federale Politie maakte een budget van bijna 100.000 euro vrij voor de aankoop van 1.000 alarmknoppen en 400 gsm-toestellen. Momenteel zijn er al 750 knoppen beschikbaar, waarvan 100 in Limburg. Ook werd verder geïnvesteerd in de vorming van politiemedewerkers die potentiële slachtoffers begeleiden en bijstaan in het gebruik van het stalkingalarm. Met de lancering in Limburg wordt opnieuw een stap voorwaarts gezet in de aanpak van de problematiek. In de komende maanden volgen ook nog de provincies Antwerpen en Luik. De finale doelstelling is de uitbreiding van het mobiel stalkingalarm over het hele land.

“Met de uitrol van de werking van het stalkingalarm kunnen nu ook de inwoners van de provincie Limburg met één druk op de knop rekenen op bijstand van de politie, zonder dat dit wordt opgemerkt. Hiermee zetten we verder in op de uitrol van het systeem, om uiteindelijk te komen tot een algemeen gebruik in het hele land. We zorgen ervoor dat mensen zich veilig kunnen voelen waar ze ook zijn, ook thuis”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

“Te veel vrouwen krijgen te maken met levensbedreigende stalking. Ook in Limburg. Denk maar aan het verschrikkelijk drama in Pelt. Vaak gaat het om ex-partners die een relatiebreuk niet kunnen verkroppen. Het Limburgse parket maakt hier al langer een prioriteit van. Zo is het parket koploper in het aantal tijdelijke huisverboden wanneer sprake is van huiselijk geweld. Het is een goede zaak dat dit dynamische parket nu ook aan de slag kan met het mobiel stalkingalarm. De slachtoffers met wie ik gesproken heb, vertelden me telkens hoeveel verschil zo’n stalkingalarm maakt qua bescherming maar zeker ook qua mentale rust die het brengt”, aldus minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

“Je partner verlaten kan leiden tot vreselijk geweld, wat ook een impact kan hebben op de kinderen. Een relatiebreuk is vaak het motief voor vrouwenmoorden en kindermoorden. Ik ben opgelucht dat dit instrument van het stalkingalarm de mogelijkheden om potentiële slachtoffers in Limburg te beschermen zal versterken. Ik kijk uit naar de toepassing van dit instrument in alle provincies. Niemand zou voor haar of zijn leven moeten vrezen omdat ze ervoor kiezen hun partner te verlaten”, aldus Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz.