Maritieme sector strijdt samen met België en Nederland tegen narcoterrorisme
Nederland en België slaan de handen ineen met vijf grote rederijen die in de havens van Rotterdam en Antwerpen actief zijn in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Dat kwamen ze overeen in een gezamenlijke verklaring die vandaag ondertekend werd tijdens de conferentie ‘Samen werken aan een veilige en integere haven’ in Antwerpen. De krachtlijnen zijn de inzet van slimme containers en slimme containerzegels, een streng HR-beleid, onderlinge informatie-uitwisseling en hogere internationale veiligheidsstandaarden.
De havens en de maritieme sector zijn de motor van de welvaart van een land. De veelheid aan activiteiten, de doorvoer van miljoenen containers, de tienduizenden tewerkgestelde personen en het grensoverschrijdend karakter maken hen kwetsbaar voor infiltratie en misbruik door de drugsmaffia. Deze kwetsbaarheden worden uitgebuit om grootschalige drugssmokkel te faciliteren. De ondermijnende impact hiervan op de maatschappelijke veiligheid, de economie en de volksgezondheid is enorm. Het is daarbij een grensoverschrijdend probleem dat een gezamenlijke aanpak vereist, niet enkel tussen landen onderling maar ook tussen de publieke en private sector.
De krachtlijnen van de verklaring
Concreet engageren de partners zich om na te gaan hoe en waar ze de invoering van een systeem van slimme containers en slimme containerzegels en andere technologische toepassingen stapsgewijs kunnen versnellen, te beginnen bij hoog risico-vrachten. Deze digitale tools moeten ervoor zorgen dat alle activiteiten met een container, vanaf het inschepen tot het bereiken van de eindbestemming, automatisch worden geregistreerd. Zo kan niemand ongezien een container openen of verplaatsen.
Breed gedragen engagement
De gezamenlijke ‘Declaration on the fight against cross-border organized drug crime’ werd ondertekend door de Nederlandse ministers Yeşilgöz-Zegerius, Harbers en staatssecretaris De Vries, de Belgische eerste minister De Croo, vice-eersteministers Van Peteghem, Van Quickenborne en minister Verlinden, de burgemeesters Aboutaleb van Rotterdam en De Wever van Antwerpen, en de bestuurders van vijf grote rederijen MSC, Maersk, CMA CGM, Hapag Lloyd en Seatrade.