Persbericht

Gebruik stroomstootwapen bij politie uitgebreid

De korpsen van de lokale politie en de federale politie zullen voortaan het stroomstootwapen kunnen toevoegen aan hun collectieve bewapening. Voorheen konden de speciale eenheden van de federale politie en de bijzondere bijstandsteams van de lokale politie al gebruik maken van het wapen. Na een pilootproject bij 15 lokale politiezones en een grondige evaluatie, wordt het wapen nu toegevoegd aan de collectieve uitrusting wat betekent dat ook de reguliere interventieploegen ermee kunnen worden uitgerust.

Het stroomstootwapen behoorde tot voor kort tot de categorie van de ‘bijzondere bewapening’ en was bijgevolg enkel in gebruik bij de speciale eenheden en de bijzondere bijstandsteams. Doordat het wapen nu behoort tot de categorie van de ‘collectieve bewapening’, zullen ook de reguliere interventieploegen van de lokale politiezones en de eerstelijnsdiensten van de federale politie een dergelijk wapen kunnen meenemen in hun dienstvoertuig.

Met de toevoeging van dit wapen beschikken de leden van het operationeel kader van de politiediensten, naast de wapenstok en pepperspray, over een bijkomend ‘less lethal weapon’. Het stroomstootwapen kan voor specifieke interventies, zoals bijvoorbeeld de situatie waarbij iemand dreigt een mes te gebruiken, de leemte opvangen die vandaag bestaat tussen het gebruik van enerzijds de wapenstok en pepperspray, en het gebruik van een vuurwapen anderzijds.

 

Opleiding, werking en regelgeving

Het gebruik van een ‘less lethal weapon’, zoals het stroomstootwapen, betekent niet dat er geen risico’s aan kunnen verbonden zijn. Het is om die reden dat een doorgedreven opleiding, en na de opleiding regelmatige trainingssessies, belangrijke voorwaarden zijn die moeten zijn voldaan alvorens politiemensen het wapen mee op dienst mogen nemen. Bovendien komt het elk lokaal korps toe om te beslissen of ze stroomstootwapens in gebruik zullen nemen of niet.

De impulsen die een stroomstootwapen geven, zorgen ervoor dat spiergroepen voor een aantal seconden worden gecontroleerd, wat politiemensen de mogelijkheid geeft om in veilige omstandigheden een persoon te benaderen om zo bijvoorbeeld een mes afhandig te maken of om de persoon te boeien. 

Het gebruik van een stroomstootwapen is, zoals elke andere bewapening, onderworpen aan de regelgeving van het gebruik van geweld door politie (art. 37 Wet op het politieambt), wat betekent dat principes van wettelijkheid, opportuniteit, proportionaliteit en subsidiariteit steeds moeten worden gerespecteerd.

 

Proefproject

In 2017 werd een proefproject opgestart waarbij 15 lokale politiezones, die reeds beschikten over een bijzonder bijstandsteam, een aantal politiemensen van de reguliere interventiedienst hebben opgeleid. De inzet en het gebruik van het stroomstootwapen werd daarbij steeds grondig geëvalueerd. Het is finaal de vraag geweest van de politiediensten zelf om, gezien de positieve eindevaluatie, het stroomstootwapen onder te brengen in de categorie van de collectieve bewapening.

 

Info:

Minister Verlinden heeft de nodige aanpassingen in de regelgeving met betrekking tot de collectieve bewapening van de geïntegreerde politie doorgevoerd, na advies van de Raad van State. De wijzigingen worden eerstdaags gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en beogen het stroomstootwapen te integreren in de collectieve bewapening van de geïntegreerde politie. Het gaat om wijzigingen aan het KB van 3 juni 2007 betreffende de bewapening van de geïntegreerde politie gestructureerd op twee niveaus, alsook de bewapening van de leden van de diensten van het Comité P en I en van de Algemene inspectie van de federale politie en van de lokale politie. Ook de politieomzendbrief GPI 62 betreffende de bewapening van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, is aangepast. De coördinatie en bepaling van de inhoudelijke aspecten voor wat betreft de opleiding voor het gebruik van de stroomstootwapens wordt verzekerd door de Federale Politie voor het geheel van de geïntegreerde politie.