Expertencommissie geeft visie over crisisbeheer
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden vroeg eregouverneur Lode De Witte en gouverneur Olivier Schmitz om het crisisbeheer in ons land tegen het licht te houden en aanbevelingen te formuleren voor de toekomst. Vandaag kreeg het Parlement inzicht in de lopende werkzaamheden van de expertencommissie.
Na verschillende crisissen in ons land – zoals de terroristische aanslagen in 2016, de coronapandemie en het noodweer tijdens de zomer van 2021 – richtte minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een commissie van experten op om het beheer van crisissen in ons land te evalueren en aanbevelingen te formuleren. Ook ons land wordt immers steeds vaker geconfronteerd met allerlei noodsituaties. Klimaatexperten geven ook aan dat we in de toekomst vaker zullen worden geconfronteerd met extreme weersomstandigheden.
Een twintigtal experten werd gevraagd om, onder leiding van eregouverneur De Witte en gouverneur Schmitz, een hervorming van het crisisbeheer voor te bereiden. Het opzet was om een integrale visie te ontwikkelen op de volledige risicocyclus, op de paraatheid en weerbaarheid van burgers en overheden, en op de voorbereiding van noodsituaties op alle bestuursniveaus.
De experten baseerden zich op talloze debriefings, studies, internationale rapporten en verslagen van besprekingen in parlementaire commissies. Ze interviewden een veertigtal referentiepersonen, organiseerden dialoogtafels met ervaringsdeskundigen en getuigen en vergeleken onze aanpak met die van Frankrijk, Duitsland en Nederland.
Vandaag gaven de onderzoekers de leden van de commissie Binnenlandse Zaken alvast een eerste inzicht in hun werkzaamheden. Zo vroeg de expertencommissie onder meer aandacht voor de burger als partner in het crisisbeheer en vroeg ze om de weerbaarheid bij rampen op te voeren.
Ook de leden van de commissie Binnenlandse Zaken kregen vandaag de gelegenheid om hun inzichten te delen. Op basis hiervan zullen de experten hun rapport voltooien, dat eind maart aan de minister van Binnenlandse Zaken wordt voorgesteld.
Het afgelopen jaar werden reeds concrete stappen gezet voor de versterking van het crisisbeheer. Denk maar aan de uitbreiding van BE-Alert, de opleiding en vorming van experten van het crisisbeheer en de oprichting van de Nationale Logistieke Hub die instaat voor de coördinatie van de logistieke behoeften in tijden van crisis. Minister Annelies Verlinden hoopt ook de aanbevelingen van de expertencommissie tijdens deze legislatuur nog te kunnen omzetten naar nieuwe regelgeving en concrete acties.