Nieuwsbericht

Vanaf vandaag start de commissie van deskundigen voor een optimaal crisisbeheer o.l.v. ere-gouverneur Lodewijk De Witte

Ons land wordt in toenemende mate met verschillende crisissen geconfronteerd. 2020 en 2021 waren zeer uitdagende jaren. Alle diensten kregen te kampen met noodsituaties van diverse omvang en impact. Denk hierbij aan de aanpak en opvolging van de coronapandemie, de overstromingen van juli 2021, de heidebrand in april 2021, de complexe cyberaanval op de FOD Binnenlandse Zaken of de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne. De korte opeenvolging van deze crisissen, maakte het extra uitdagend. Ook de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation van Maalbeek in 2016 vroegen een grote inzet en snelle coördinatie om zoveel mogelijk mensen snel bij te staan. 

Bij crisissen is de samenwerking tussen alle partners, maar ook met de bevolking belangrijk. De diverse crisissituaties stelden de verschillende beleidsniveaus voor nieuwe uitdagingen. Door objectieve informatie snel te delen, kunnen ook de besluitvorming en hulpverlening worden verbeterd. Dat gebeurt op lokaal, provinciaal en regio-overstijgend niveau. Steeds vaker is ook internationale samenwerking aangewezen. 

Hoe verschillend van aard de crisissen op het eerste zicht ook waren, samenwerking en goede afspraken bleken telkens cruciaal te zijn. De inzet en het professionalisme van de provinciegouverneurs, de politie, de brandweer, de Civiele Bescherming, het Nationaal Crisiscentrum, de diensten in back-office van de federale overheid en de deelstaten alsook de externe partners zoals het Rode Kruis e.a. waren bij elke crisis zeer groot. Om die inzet te waarderen en in de toekomst nog te verbeteren, werd vandaag een expertencommissie inzake crisisbeheer opgericht die de samenwerking voor het crisisbeheer van de toekomst moet uittekenen", aldus minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden.

De opdracht van de commissie bestaat erin vanuit het crisisbeheer op alle beleidsniveaus in België in kaart te brengen en een advies met coherente en praktijkgerichte aanbevelingen uit te werken.  Dit moet het crisisbeheer verder optimaliseren. Om die aanpak van de toekomst tot stand te brengen zal een proactief organisatiemodel worden uitgewerkt dat toekomstbestendig is om op elk moment een noodsituatie het hoofd te bieden. 

De commissie van deskundigen inzake crisisbeheer wordt voorgezeten door Lodewijk De Witte, ere-gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant. Hij wordt bijgestaan door twee programmamanagers uit de administratie en door deskundigen uit de academische wereld, de federale en gewestelijke bestuursniveaus, de vijf disciplines van de hulpverlening en de noodcentrales 112.