Kabinetten Verlinden en Dalle organiseren overleg met Vlaamse jeugdraden
De Vlaamse Jeugdraad en de Jeugdraad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie publiceerden begin juli een open brief naar aanleiding van de gebeurtenissen in juni in de Gentse Blaarmeersen en de publicatie van de omzendbrief rond overlast in recreatiegebieden en recreatiezones. De kabinetten van ministers Annelies Verlinden en Benjamin Dalle hebben de jongeren daarom uitgenodigd om in gesprek te gaan en duiding te geven bij de genomen beslissingen. In september brengen de jongerenorganisaties een uitgebreid advies uit rond politie en jongeren. De ministers zullen hierover in september in gesprek gaan met de jongeren.
De kabinetten van ministers Verlinden en Dalle benadrukten tijdens het gesprek het belang van de ketenaanpak, preventieve maatregelen en de kracht van dialoog zoals omschreven in de omzendbrief. Uit de afgelegde enquêtes blijkt dat domeinbeheerders en gemeentes die preventieve maatregelen nemen ook een daling van overlast vaststellen. Voorbeelden van zulke preventieve maatregelen zijn: opleidingen voor het personeel van recreatiegebieden of voor gemeentepersoneel over het omgaan met agressie en hinderlijk gedrag, sensibilisering van jongeren op school en sensibiliseringsacties door stad en politie (cf. RESPECT-campagne), samenwerking met jeugddiensten, jeugdwelzijnswerk en straathoekwerk, goede contacten opbouwen met de jongeren zoals bijvoorbeeld een afsprakenkader rond het gebruik van het skatepark of het toelaten van een graffitimuur, of activiteiten organiseren in de recreatiegebieden om verveling tegen te werken.
Enkel indien preventieve maatregelen onvoldoende blijken, kunnen repressieve maatregelen noodzakelijk zijn. Een voorbeeld van een repressieve maatregel is het plaatsverbod, dat evenwel enkel onder strikte voorwaarden kan worden opgelegd, beperkt is in tijd en ruimte en onderhevig is aan formaliteiten zoals motivering en voorafgaand horen. Het kabinet van minister Verlinden gaf ook duiding over de opname van het plaatsverbod in de Algemene Nationale Gegevensbank van de politie en andere initiatieven zoals het professioneel profileren en de invoering van de kind-toets.
“Jongeren mogen zich niet geviseerd voelen. De zomer is van iedereen, dus ook van de jongeren. Na een moeilijke periode moeten ze stilaan opnieuw kunnen genieten van hun vrijheid. Ik ben tevreden dat ik de vragen en bezorgdheden van de jongeren in alle transparantie heb kunnen beantwoorden en bespreken”, aldus minister Verlinden.