België bereidt zich voor op Pausbezoek
Van donderdag 26 september tot en met zondag 29 september is Paus Franciscus op bezoek in ons land. De Paus zal een bezoek brengen aan Leuven, Brussel, Koekelberg en Louvain-la-Neuve. De bezoeken vragen uiteraard de gepaste voorbereiding op vlak van veiligheid. De aanwezigheid van de Paus zal immers heel wat toeschouwers op de been brengen. Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) coördineert alle veiligheidsmaatregelen die moeten worden genomen en brengt vóór, en tijdens het Pausbezoek alle betrokken diensten samen.
Staatsbezoek
België ontvangt op regelmatige basis staatshoofden en regeringsleiders, bijvoorbeeld naar aanleiding van een Eurotop of NAVO-top. Ons land heeft door de jaren heen heel wat expertise opgebouwd als het gaat over de beveiliging van personaliteiten en het beheren en beheersen van de vele evenementen en manifestaties die dergelijke belangrijke internationale ontmoetingen met zich meebrengen. Het Nationaal Crisiscentrum coördineerde in 2023 bezoeken van meer dan 1500 personaliteiten.
Het NCCN bepaalt voor elke bezoek de veiligheidsmaatregelen en baseert zich daarvoor op de analyses van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD). Het zijn vervolgens de betrokken lokale politiezones en de diensten van de Federale Politie die op het terrein de operationele invulling geven aan de maatregelen.
Het spreekt voor zich dat de analyses en de te nemen maatregelen worden gebaseerd op ingewonnen inlichtingen die nauwgezet worden geanalyseerd en omgezet in bruikbare informatie. Een belangrijke taak die rust op de schouders van onder meer onze burgerlijke (VSSE) en militaire (ADIV) veiligheids- en inlichtingendiensten.
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: “De organisatie van een staatsbezoek is steeds het resultaat van een doorgedreven samenwerking tussen tal van diensten, en dit zowel voor, tijdens als na het bezoek. Ik heb als minister van Binnenlandse Zaken door de jaren heen zelf kunnen vaststellen hoe iedereen met de nodige verantwoordelijkheidszin voor en achter de schermen de vele uitdagende taken ter harte neemt. Veiligheidsredenen laten logischerwijs niet toe om veel inkijk te geven in de concrete werking van deze diensten, maar we moeten er wel steeds bij stilstaan dat wat we als burger effectief zien op het terrein, maar een fractie is van alles wat wordt ondernomen, dit 24/24 en 7/7. Ik ben enorm dankbaar voor het vele werk dat al deze mannen en vrouwen leveren voor de veiligheid van ons land en iedereen die we te gast te hebben.”
Uitzonderlijk
Het staatsbezoek van Paus Franciscus is uitzonderlijk. De laatste keer dat een Paus een bezoek bracht aan ons land was in 1995. Paus Franciscus zal vier dagen in België zijn en zal te zien zijn op verschillende openbare en voor het publiek toegankelijke plaatsen. Apotheose wordt de eucharistievering op zondag in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. De veiligheidsdiensten verwachten op alle plaatsen waar de Paus aanwezig zal zijn veel nieuwsgierigen en bezoekers.
Een staatsbezoek van deze omvang vraagt de gepaste voorbereiding. Zo organiseerde het NCCN tot op heden al meerdere coördinatievergaderingen met de verschillende betrokken diensten, maar bijvoorbeeld ook met Buitenlandse Zaken, de organisatoren van het Pausbezoek in ons land en de vertegenwoordigers van het Vaticaan.
Dergelijke coördinatievergaderingen bestrijken alle thema’s en eventuele hindernissen en uitdagingen die een antwoord moeten krijgen. Dit gaat uiteraard veel verder dan enkel de persoonlijke veiligheid van de Paus. Ook de veiligheid van de toeschouwers is een prioriteit, net als een vlotte mobiliteit, extra inzet van openbaar vervoer, het duidelijk informeren van de bezoekers en omwonenden en voldoende medische bijstand.
Informatie aan het publiek
Over de concrete veiligheidsmaatregelen wordt inhoudelijk niet gecommuniceerd, wel zal worden ingezet op het uitgebreid informeren van de bevolking om ervoor te zorgen dat iedereen zo goed voorbereid mogelijk kan afzakken naar één van de plaatsen waar de Paus kan worden begroet. Zo zal bijvoorbeeld duidelijk worden aangegeven welke voorwerpen niet toegelaten zijn op de terreinen. Het gaat dan over rugzakken of andere grote tassen, vlaggen, … Ook zal streng worden toegezien op het verbod van het gebruik van drones, met logischerwijs een uitzondering voor de politiediensten. Ook de buurtbewoners zullen niet worden vergeten. Aan hen zal worden meegedeeld wat de impact zal zijn van het bezoek en de maatregelen die worden genomen.
Alle informatie over het bezoek van Paus Franciscus zal te raadplegen zijn op deze website: Welkom paus Franciscus!! 26 — 29 september 2024 | België (popevisit.be)
Het is belangrijk om de informatiekanalen in de gaten te houden van de betrokken steden en hun lokale politie. Indien dit nodig mocht blijken, zal het Nationaal Crisiscentrum communiceren via zijn geijkte kanalen (sociale media en website) en/of aan de pers zodat ook de media kan bijdragen aan het informeren van de bevolking.
Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden: “Het is belangrijk om te onderstrepen dat de vele veiligheidsmaatregelen zorgen voor zowel de veiligheid van Paus Franciscus zelf, als voor de veiligheid van het aanwezige publiek. Toegangscontroles en de aanwezigheid van een grote politiemacht, zowel zichtbaar als niet-zichtbaar, kunnen mogelijk een grote indruk maken. Maar het is enkel zo dat we kunnen streven naar een zo goed en vlot mogelijk verloop van de verschillende evenementen.”