Minister Annelies Verlinden engageert zich 100% voor veiligheid van politiemensen
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden sprak op donderdag 23 september 2021 tijdens de plenaire vergadering klare taal over het recente geweld tegen leden van de politie en andere hulpdiensten.
Vooreerst wenste ze de politiemensen die afgelopen week in Molenbeek en Gent gewond raakten, maar ook de brandweerlieden die in Neder-Over-Heembeek slachtoffer zijn geworden van geweld, een spoedig herstel en goede moed toe.
Het spreekt voor zich, en daar zijn we het allemaal over eens, dat we geweld nooit kunnen tolereren en zeker niet tegen de leden van de politie en andere hulpdiensten. Zij zetten zich dag in dag uit in om onze veiligheid te garanderen. Onze politiemensen verdienen alleen maar respect. Dat respect zou vanzelfsprekend moeten zijn. Spijtig genoeg tonen de feiten van afgelopen week aan dat er nog uitdagingen zijn.
Minister Annelies Verlinden heeft al meermaals verklaard dat ze streeft naar nultolerantie voor geweld tegen politie. Dat ze zich hier 100% voor engageert, en daartoe alles onderneemt wat binnen haar bevoegdheden ligt, blijkt uit haar beleid. Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat er geen kant-en-klare oplossing is voor het 100% voorkomen van dit fenomeen.
Belangrijk is voldoende personeel voor onze politie. We zitten vandaag op schema om dit jaar 1.600 inspecteurs te rekruteren.
Ook technische hulpmiddelen spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van geweld tegen de politie. Diverse politiezones hebben reeds bodycams in gebruik. De Ministerraad keurde op 16 juli 2021, op voorstel van minister Annelies Verlinden, de lancering van een overheidsopdracht voor €6 miljoen goed voor de aankoop van bodycams. Uiteraard zet de politie ook in op monitoring van de feiten en de communicatie naar de getroffen politiemensen.
Verder stelt de FOD Binnenlandse Zaken zich op vraag van de minister burgerlijke partij bij geweld tegen politiemensen van de Federale Politie. Ze nodigt alle burgemeesters uit om zich bij haar aanpak aan te sluiten wat de Lokale Politie betreft. De burgemeester van Molenbeek heeft dat intussen gedaan.
Dit asociaal en gewelddadig gedrag is echter een maatschappelijk probleem dat niet alleen door politie of justitie kan worden opgelost. Ook de lokale overheden, straathoekwerkers, gemeenschappen, scholen, … hebben hun rol te spelen op vlak van preventie en veiligheid.
Iedereen moet zich veilig en vrij kunnen bewegen. De straat is van iedereen. Er is geen plaats voor geweldplegers, amokmakers en stadsbendes. De politie- en andere hulpdiensten moeten hun werk kunnen doen.