Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden reikt eerste vernieuwde kids-ID uit
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden reikte vandaag de eerste vernieuwde kids-ID uit, in het gemeentehuis van Schoten. Het elektronische identiteitsdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar steekt in een nieuw jasje. De aanpassingen maken de kaart veiliger en garanderen een langere levensduur. Leuven en Ath starten deze week eveneens met het uitreiken van de nieuwe Kids-ID: de andere steden en gemeenten volgen de komende weken en maanden.
“Na de vernieuwing van de elektronische identiteitskaart in 2020, is nu de kids-ID aan de beurt. Met de vernieuwing komen we tegemoet aan een vraag van de Europese Unie om de reisdocumenten universeler te maken. Bovendien is de nieuwe kids-ID moeilijker te vervalsen, en dus veiliger”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.
Kids-ID
De kids-ID werd in maart 2009 gelanceerd. Jaarlijks worden zo’n 400.000 kids-ID’s aangevraagd. De kaart is niet verplicht, maar met het identiteitsbewijs kunnen kinderen binnen de Europese Unie en naar enkele andere landen daarbuiten (zoals Turkije, Egypte en Tunesië) reizen.
Heel wat bibliotheken en sportclubs gebruiken de kids-ID als lidkaart, en scholen gebruiken ze bij de inschrijving van een kind. Ook bij de dokter en de apotheker wordt de kaart regelmatig gebruikt.
Nieuwigheden
De vernieuwing van de kids-ID heeft enerzijds als doel om het vervalsen van de kaart te bemoeilijken. Anderzijds zijn de vermeldingen op de kaart in overeenstemming gebracht met de internationale vereisten van de International Civil Aviation Organization (ICAO), zodat grenscontroles sneller en efficiënter kunnen verlopen.
De kaart heeft een nieuwe kleur en een nieuw design, dat bijna volledig overeenkomt met dat van de in 2020 vernieuwde elektronische identiteitskaart (eID). Naast de bestaande contactchip bevat de nieuwe kids-ID ook een contactloze chip en een tweedimensionale barcode, die een contactloze uitlezing van de gegevens mogelijk maken. Net als bij de eID staat de pasfoto nu aan de linkerkant van de kaart. Op de achterzijde staat een geperforeerde afbeelding van de foto, die het vervalsen van de kaart bemoeilijkt. De kaart is gemaakt van polycarbonaat. Dit maakt vervalsing lastiger en geeft de kaart een langere levensduur.
In tegenstelling tot de eID bevat de kids-ID geen vingerafdruk.
Procedure en geldigheid oude kids-ID
De procedure voor het aanvragen van een kids-ID wijzigt niet, net als de prijs: ze kost €6,60 (exclusief gemeentetaks). Het vorige model van kids-ID blijft geldig tot het einde van de geldigheidsperiode, tenzij het document wordt gestolen, verloren geraakt of om een andere reden moet worden vervangen (niet gelijkende foto, verandering van naam, …).