Minister Verlinden maakt statement tegen roekeloos rijgedrag en wil verkeersdoodslag invoeren als misdrijf

Brussel, 10 juli 2025 – Minister van Justitie Annelies Verlinden (cd&v) legt morgen aan de Ministerraad het wetsontwerp voorwaarmee ‘verkeersdoodslag’ wordt geïntroduceerd als nieuw strafrechtelijk begrip. “Hiermee geven we een sterk signaal dat verkeersveiligheid een absolute prioriteit is voor deze regering. We willen  een duidelijke boodschap geven aan alle weggebruikers, en in het bijzonder aan de veelplegers die nog altijd niet lijken te beseffen welke gevolgen hun roekeloze rijgedrag kan hebben.” 

Verzwaring straffen

De huidige tekst van het nieuwe Strafwetboek voorziet in een straf van niveau 3 voor het veroorzaken van een ‘dodelijk verkeersongeval’. Die straf, met een maximum van vijf jaar gevangenisstraf en een geldboete van 10.000 euro, is van toepassing ongeacht de reden voor het ongeval: van onoplettendheid tot rijden onder invloed van drank of drugs. 

 Bestuurders die dodelijke slachtoffers maken op de weg zullen terechtstaan voor ‘verkeersdoodslag’. Ook maakt het wetsontwerp het mogelijk om hen zwaarder te straffen in een aantal gevallen, zoals wanneer sprake is van rijden onder invloed of zonder rijbewijs, of bij het negeren van een rood licht. Dan gaat de maximumstraf gevoelig omhoog, tottien jaar gevangenisstraf en een geldboete van 16.000 euro.

Bewustwording

Woorden als ‘spijtig ongeval’ gebruiken als er een dode valt in het verkeer, valt niet langer te rijmen met de ernst van roekeloos gedrag op de weg, en nog minder met de mogelijke gevolgen daarvan”, vindt minister Verlinden, die met haar wetsontwerp aanstuurt op meer bewustwording bij de (potentiële) daders van verkeersdoodslag. 

“Bovendien kunnen we ons amper voorstellen wat de nabestaanden van verkeersslachtoffers doormaken en hoe ze zich voelen bij de gerechtelijke procedures in de nasleep van een drama op de weg. Ook in dat opzicht is het belangrijk om ons woordgebruik aan te passen, met name in het strafrecht, zodat het beter is afgestemd op de realiteit.”

Buitenlandse voorbeelden

Verkeersdoodslag als strafrechtelijk begrip bestaat al in het buitenland: in Engeland en Wales, de meeste staten van de VS en in Nederland is het doden door toedoen van een automobilist een specifiek misdrijf. In Frankrijk is naar aanleiding van een recente wet, op aansturen van onder meer slachtofferverenigingen, het begrip ‘doding in het verkeer’ (homicide routier) ingevoerd.

We zetten met deze regering in op een ambitieuze verkeersveiligheidsstrategie”, besluit minister Verlinden. “Verkeersovertreders worden sneller en strikter aangepakt, met een extra focus op recidivisten die zware overtredingen begaan. We moeten hardleerse overtreders kordater aanpakken. In België vallen er elk jaar immers nog altijd 40.000 verkeersslachtoffers, van wie er bijna 500 overlijden. Dat cijfer moet naar beneden.”