Persbericht

Grotere politiezones en vernieuwd politieonderwijs

Het is meer dan twintig jaar geleden dat de politieorganisatie in ons land werd hervormd. De samenleving is inmiddels sterk geëvolueerd en de politie mag niet achterblijven. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wil de politieorganisatie dan ook klaarstomen voor de uitdagingen van de toekomst. “Het model van een Geïntegreerde Politie, gestructureerd op twee niveaus – de Federale en de Lokale Politie – moet behouden blijven, maar de werking ervan kan worden versterkt”, aldus de minister. Onder meer grotere lokale politiezones en een vernieuwd politieonderwijs moeten daaraan bijdragen.

Grotere lokale politiezones

Ons land telt vandaag 184 l okale politiezones. Kleine zones zijn het meest kwetsbaar om het hoofd te bieden aan alle complexe hedendaagse uitdagingen. Hierdoor kan de kwaliteit van de politiezorg ook verschillen van zone tot zone, en daar wil minister Annelies Verlinden verandering in brengen.

Op basis van onderzoek van experten, bevindingen van de Staten-Generaal van de Politie en gesprekken met medewerkers uit het werkveld stelt ze daarom voor om tegen 2030 via vrijwillige fusies te evolueren naar politiezones van minstens 500 operationele politiemedewerkers. Op die manier telt ons land tegen dan nog een 40-tal politiezones.

Grote politiezones kunnen voorzien in meer gespecialiseerde politiehulp, zoals cyberexperten, politiemensen die zijn opgeleid om slachtoffers van seksueel misbruik bij te staan, gespecialiseerde rechercheurs, … Daarnaast kan door samen te werken op vlak van ICT, personeelsbeleid, logistiek, boekhouding, … ook de interne werking efficiënter worden georganiseerd. Grote zones kunnen in de toekomst ook zelf hun rekrutering organiseren, waardoor functies sneller kunnen worden ingevuld. De functie van wijkinspecteur zal worden opgewaardeerd, want een politie dicht bij de mensen, blijft de essentie.

Om de fusies de komende jaren in goede banen te leiden, is er in januari 2023 een begeleidingscel opgericht bij de FOD Binnenlandse Zaken.

Vernieuwd politieonderwijs

Het politiewerk wordt steeds complexer, waardoor één jaar opleiding om politie-inspecteur te worden niet meer kan volstaan om alle nodige vaardigheden te verwerven. Minister Annelies Verlinden heeft de ambitie om het politieonderwijs af te stemmen op het regulier onderwijs, waardoor de opleiding tot inspecteur een graduaatsopleiding wordt, die tot hoofdinspecteur een bacheloropleiding en die tot commissaris een masteropleiding. Dit zal niet alleen de kwaliteit van de dienstverlening aan de burger verbeteren, het zal ook de aantrekkelijkheid van het politieberoep verbeteren, doordat het diploma waardevoller wordt voor de verdere carrière.

In eerste instantie zal de minister een proefproject lanceren waarbij politiescholen en hogescholen kunnen samenwerken om een kwaliteitsvolle geïntegreerde opleiding van politiemensen te organiseren. Relevante vakken die ook in andere opleidingen worden gegeven – zoals bijvoorbeeld rechtspraktijk en psychologie – kunnen dan aan een hogeschool worden gevolgd.

Staten-Generaal van de Politie

Sinds twee jaar werken politiemedewerkers, experten, sleutelpartners en belanghebbenden – op vraag van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden – aan aanbevelingen voor de toekomst van de politie. Het einddoel is te komen tot een meer moderne en dynamische politie op basis van een vernieuwde aanpak. Op 21 maart 2023 stellen alle partners hun conclusies voor. De toekomstvisie van de politie zal mee op basis daarvan worden geformuleerd.

Het realiseren van een politie voor de toekomst, met grotere politiezones en een kwalitatiever onderwijs, zal de termijn van deze legislatuur overstijgen. “Dit mag echter geen reden zijn om vandaag al niet bakens te verzetten, in het belang van onze politiemedewerkers. We dragen als beleidsmakers een verantwoordelijkheid de korte termijn overstijgt”, besluit minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.