Nieuwsbericht

Epidemische noodsituatie is beëindigd

Experten oordelen dat niet langer wordt voldaan aan alle criteria voor het bestaan van een epidemische noodsituatie, zoals beschreven in de pandemiewet. Bijgevolg heeft het Parlement vandaag beslist om de epidemische noodsituatie te beëindigen en de huidige toepassing pandemiewet te deactiveren.

Toen we de pandemiewet publiceerden, waren de vooruitzichten positief. We hadden dan ook gehoopt de wet tijdens deze pandemie niet te moeten activeren. De realiteit bleek anders, en de epidemische noodsituatie werd in oktober 2021 afgekondigd”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. “Vandaag, meer dan vier maanden later, kunnen we dit hoofdstuk afsluiten. Ik ben blij dat het Parlement het einde van de epidemische noodsituatie heeft gestemd. We gaan met een goed gevoel de lente tegemoet.

Op 28 oktober 2021 kondigde de Federale Regering de epidemische noodsituatie af. Uit een risicoanalyse van het coronacommissariaat en de RAG en een advies van de minister van Volksgezondheid bleek dat werd voldaan aan alle criteria voor het bestaan van een epidemische noodsituatie, zoals beschreven in de pandemiewet. Op 27 januari 2022 werd de epidemische noodsituatie verlengd. Zoals voorzien in de pandemiewet kan de afkondiging respectievelijk de instandhouding voor maximaal drie maanden gebeuren. 

De vooruitzichten zijn sinds een aantal weken hoopgevend. Daarom had CD&V-volksvertegenwoordiger Servais Verherstraeten alvast het nodige gedaan om de epidemische noodsituatie te kunnen opheffen bij wet. Vandaag, donderdag 10 maart 2022, werd het wetsvoorstel goedgekeurd. Dit betekent dus het einde van de epidemische noodsituatie, en de deactivering van de huidige toepassing pandemiewet. 

We hebben altijd gezegd dat we de maatregelen, en de epidemische noodsituatie, niet langer zouden aanhouden dan noodzakelijk. Vandaag houden we woord. Ik dank het Parlement voor het initiatief en de stemming”, vat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden samen.