Catherine De Bolle als voorbeeld voor leading ladies
Naar aanleiding van internationale vrouwendag gaven minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en directeur van Europol Catherine De Bolle een aantal sterke en opmerkelijke vrouwen bij de politie, civiele bescherming en brandweer het woord. Zij getuigden tijdens een digitaal overleg over hun carrière in een grotendeels mannenwereld, over hun uitdagingen, verwezenlijkingen en hindernissen.
“De vrouwen die vandaag het woord namen, maken, samen met alle andere vrouwen binnen de politie, brandweer en civiele veiligheid, het verschil. Niet omdat ze vrouw zijn, wel omdat ze uitblinken in hun job, elke dag het beste van zichzelf geven en uitzonderlijke prestaties leveren. Daar mogen ze trots op zijn. Ik ben het alvast op hen”, aldus minister van Binnenlandse Zaken.
Samenstelling van veiligheidsberoepen
De Geïntegreerde Politie zette de afgelopen jaren grote stappen naar een beter evenwicht tussen het aantal mannen en vrouwen in haar korps. Ze streeft een inclusief personeelsbeleid na en waakt over non-discriminatie vanaf de aanwerving en doorheen de hele loopbaan. Deze inspanningen vertalen zich in de cijfers.
Het aandeel vrouwen in operationele functies steeg bij de Geïntegreerde Politie van 18,3% van het personeelsbestand in 2011 naar 24,7% in 2020. Voor de graad inspecteur steeg het aantal vrouwen van 20,2% naar 26,7%, voor hoofdinspecteur van 10,8% naar 16,9%, voor commissaris van 8,8% naar 15,9% en voor hoofdcommissaris van 3% naar 10,4%.
Ondanks deze stijging, moet de komende jaren verder ingezet worden op het wegwerken van de achterstand. Het politiekorps moet meer divers zijn en representatief voor de maatschappij die ze dient. Hetzelfde geldt voor de brandweer en de civiele bescherming, waar vandaag respectievelijk slechts 2% en 7% van het personeelsbestand vrouw is.
Een vrouw die haar stempel bijzonder heeft gedrukt op de politie, is Catherine De Bolle. Nadat ze als eerste vrouwelijke commissaris-generaal de Federale Politie zes jaar leidde, maakte ze in 2018 de overstap naar Europol. Sindsdien bekleedt ze, ook daar als eerste vrouw, de hoogste functie binnen de Europese politie: executive director. Ze is een voorbeeld voor vele vrouwen die van een succesvolle carrière bij de politie dromen en was dus, samen met minister Annelies Verlinden, de ideale gastvrouw voor een digitaal overleg met sterke vrouwen bij de politie, brandweer en civiele bescherming.
Vrouwen aan het woord
Werken in het veiligheidskorps is geen evidente keuze voor vrouwen. Weliswaar zijn er vrouwen die in deze sectoren carrière maken. 8 maart, internationale vrouwendag, was voor Annelies Verlinden en Catherine De Bolle het ideale moment om een aantal succesvolle vrouwen in de schijnwerpers te zetten. Ze kregen de kans hun verhaal te doen en zo andere vrouwen te inspireren.
De acht vrouwen bekleden zeer diverse functies binnen hun organisatie. Elk van hen greep de kans om te spreken over haar carrière, over de uitdagingen en de hindernissen die ze dagelijks tegenkomt tijdens de uitvoering van haar functie.
Karolien De Smet, directeur-coördinator bij de Federale Politie van Leuven, vatte de uitdaging om meer vrouwen aan het werkt te krijgen in de veiligheidstroepen als volgt samen: “Drie werkwoorden maken dat iemand, man of vrouw, voor een operationele job bij de politie kiest of intern kan doorgroeien: willen, kunnen en mogen. Willen. Vrouwen moeten hun droom of roeping durven najagen. Kunnen. Vrouwen zijn zich niet altijd bewust van hun competenties en onderschatten vaak hun leidinggevende capaciteiten. Mogen. Niet iedereen kiest zonder grenzen of voorwaarden zijn of haar toekomst. Het gezin, maar ook het feit dat vrouwen als leidinggevenden niet altijd aanvaard worden, maken het soms moeilijk voor vrouwen om een stap te zetten in hun carrière.”
Dominique Van Ryckeghem, directrice-generaal a.i. middelenbeheer en de informatie (DGR) van de Federale Politie benadrukte de kracht van voorbeelden: “We kunnen het verschil maken door een beleid te voeren waarin vrouwen meer kansen krijgen. Voorbeelden zijn belangrijk. Al komen ze met een grote verantwoordelijkheid. Als je in een voorbeeldfunctie staat en er niet in slaagt de vooroordelen en perceptie te doorbreken, dan wordt het moeilijk voor zij die na jou komen. Dus wees een voorbeeld. En zorg er mee voor dat er meer voorbeelden komen.”
“Door de prestaties van vrouwen in de kijker te zetten, willen we mee vooroordelen en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wegwerken. Samen kunnen we bijdragen aan een wereld zonder uitsluiting. Uit uitdaging ontstaat verandering, en die zorgt voor een beter wereld”, vat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden het evenement samen.