Minister Verlinden in gesprek met de vakorganisaties

Brussel, 28-03-2025
Gisterenavond ging een 24-urenstaking in de gevangenissen van start uit protest tegen agressie op het gevangenispersoneel. Verschillende vakbondsleden kwamen samen voor het gebouw van het Kabinet van minister van Justitie, Annelies Verlinden. Nadat er al eerdere overlegmomenten hadden plaatsgevonden, ging minister Verlinden ook vandaag in gesprek met een vertegenwoordiging van de verschillende vakorganisaties.
De toename van geweld en bedreigingen tegen medewerkers van gevangenissen, ook in hun privésfeer, is voor minister Verlinden een grote bezorgdheid en de aanpak ervan een prioriteit. Minister Verlinden wil inzetten op maatregelen die voorzien in preventie, nazorg, bescherming en repressie. Dit alles met de bedoeling om zo veilig mogelijke werkomstandigheden te creëren voor alle medewerkers.
FENOMEEN
Het is duidelijk dat de schrijnende overbevolking in onze gevangenissen een humaan detentiebeleid in de weg staat en dat dit impact heeft op zowel de medewerkers als de gedetineerden. De werk- en leefomstandigheden dragen bij aan frustraties en geweldincidenten. Om die reden, én om een einde te maken aan de straffeloosheid, werkt minister Verlinden sinds haar aantreden aan maatregelen om de overbevolking aan te pakken. Deze maatregelen worden momenteel besproken in de schoot van de regering.
Naast geweldincidenten in de gevangenissen baart ook het fenomeen van bedreigingen aan het adres van penitentiaire beambten en andere gevangenismedewerkers in de privésfeer ernstig zorgen. Aanleiding voor deze incidenten moeten vaak worden gezocht in de context van de drugscriminaliteit. Nog al te vaak kunnen drugscriminelen van achter de gevangenismuren hun activiteiten verderzetten. Gedetineerden en personeelsleden worden onder druk gezet en bedreigd om hun medewerking te verlenen aan de criminele activiteiten. Ze worden daarbij ook onder druk gezet door wraakacties in hun privésfeer.
De vakorganisaties hebben op het overleg aan minister Verlinden concrete acties gevraagd die kunnen bijdragen aan het indijken van geweld en het creëren van een veiligere omgeving. Dit zowel op het werk als thuis.
MAATREGELEN
Minister Verlinden heeft tijdens het overleg aangekondigd dat middelen zullen worden vrijgemaakt voor de opstart of inplaatsstelling van een aantal heel concrete maatregelen.
- Meer veiligheid in de detentie-infrastructuur door het voorzien van beveiligde cellen voor de meest agressieve gedetineerden, met de bedoeling het aantal veiligheidscellen jaar na jaar te laten toenemen;
- Aankoop van materiaal dat gerichtere controles zal toelaten om de aanwezigheid van Gsm-toestellen, tracers en drones te detecteren, het opleiden van IT-speurhonden bij de Directie Hondensteun van de Federale Politie en de inzet van toestellen om signalen van Gsm-toestellen te jammen;
- Het project ‘drone-in-a-box’ dat zal worden getest in de gevangenis van Antwerpen, zal ook worden uitgebreid naar andere gevangenissen en moet zorgen voor een betere beveiliging in de onmiddellijk omgeving van de gevangenis door de inzet van drones;
- Het inperken van de traceerbaarheid door de zichtbare persoonsinformatie op identificatiebadges van de medewerkers aan te passen;
- Het opleiden van personeelsleden om met de nieuwe apparatuur aan de slag te kunnen gaan.
Minister van Justitie, Annelies Verlinden: “De problematiek van de overbevolking, de aanwezigheid van agressieve profielen, 1000 geïnterneerden in de gevangenissen die nood hebben aan gespecialiseerde zorg en drugsmokkel en druggebruik staan een humaan detentiebeleid in de weg. Ik heb vandaag zeer goed geluisterd naar de noden van de vakorganisaties. Met de aangekondigde maatregelen willen we alvast snel tegemoetkomen aan enkele zeer terechte bezorgdheden, in afwachting van verdere besprekingen binnen de regering.”