Nieuwsbericht

Politie zoekt elk jaar 3.000 nieuwe medewerkers: efficiëntere procedure moet aanwervingen sneller doen verlopen

Op een infodag voor kandidaat politie-inspecteurs en agenten van politie is vandaag de aftrap gegeven voor een grote rekruteringscampagne van de Geïntegreerde Politie. De politie wil jaarlijks bijna 3.000 nieuwe mensen aanwerven, zowel burger- als operationeel personeel. Een efficiëntere selectieprocedure van maximum 18 weken moet ervoor zorgen dat kandidaten sneller aan hun opleiding en job kunnen beginnen. 

De selectieprocedure om mensen te kunnen aanwerven voor de Geïntegreerde Politie is omstandig. Kandidaten worden uitvoerig getest wat betreft hun algemene kennis en hun persoonlijkheid en voor operationele kandidaten komt daar ook nog de sportproef bij. Bovendien wordt iedereen gescreend voor hij of zij in aanmerking komt voor een job bij de politie. Al die testen zijn uiteraard nodig, maar de testperiode kon soms lang duren. In tussentijd haakten sommige kandidaten af en gingen ze elders aan de slag.

Nu is de selectieprocedure vernieuwd en efficiënter gemaakt. Een aantal proeven zijn aangepast of geïnformatiseerd. Voortaan moet een kandidaat binnen de 18 weken na de eerste test weten of hij of zij geselecteerd is. Geschikte kandidaten kunnen zo sneller worden aangeworven.

“Dit is de vrucht van een werk van jaren,” zegt commissaris-generaal Marc De Mesmaeker. ”Eindelijk kunnen we nieuwe kandidaten op een meer hedendaagse en efficiënte manier aanwerven. Ik kijk ernaar uit om de nieuwe laureaten te zien verschijnen aan de start van een boeiende en waardevolle carrière bij de Geïntegreerde Politie. Hopelijk zullen ze anderen inspireren om hetzelfde te doen.”  

Om de bijna 3.000 vacatures per jaar te kunnen invullen, lanceert de politie vandaag een grote aanwervingscampagne. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden geeft de aftrap op een eerste infodag voor kandidaten in de kazerne Majoor Géruzet in Brussel.

“Ik ben zeer fier dat ik hier vandaag de aftrap mag geven voor de campagne,” vertelt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. “De Geïntegreerde politie is één van de grootste werkgevers van ons land. We moeten er alles aan doen om genoeg geschikte kandidaten aan te trekken. Of het nu is via campagnes in de media en sociale media of via infodagen zoals vandaag. Alles begint bij motivatie, de rest doen we samen.”

Samen met de vernieuwde selectieprocedure is ook de website Jobpol.be volledig gemoderniseerd en gebruiksvriendelijker gemaakt. Helemaal nieuw is dat kandidaten voortaan online zelf een volgend testmoment kunnen vastleggen en dat ze sommige testen thuis aan hun computer kunnen afleggen. “Het is een zuivere win-win,” vindt Dominique Van Ryckeghem, directrice-generaal a.i. van onder andere de dienst Rekrutering en Selectie. “Onze mensen kunnen sneller werken door de digitalisering van een reeks proeven. Voor de kandidaat is het comfortabel dat hij of zij nu een aantal proeven thuis kan afleggen.”

Alle informatie over een job bij de politie en over toekomstige infodagen vind je op Jobpol.be.