Voorbereiding volgende staatshervorming krijgt concreet vorm
De wereld en het land zijn in volle evolutie. Ook onze instellingen ervaren deze evolutie. Institutionele hervormingen dringen zich op om een antwoord op de uitdagingen van ons land aan te pakken. Minister Annelies Verlinden, bevoegd voor Institutionele Hervormingen, is tevreden dat een versnelling hoger wordt geschakeld. Het Overlegcomité keurde vandaag de oprichting van vier interfederale ambtelijke thematische werkgroepen goed.
De ambitie, vastgelegd in het federaal regeerakkoord, is helder: er is een algemene consensus dat de bevoegdheidsverdeling in ons land voor verbetering vatbaar is. Daarom is het van belang dat nieuwe hervormingen goed worden voorbereid, in een sfeer van wederzijds begrip en op basis van de nodige expertise. Homogene bevoegdheden en efficiëntie moeten daarbij worden nagestreefd.
Het Overlegcomité van alle regeringen van ons land onderschreef op 8 september 2021 deze doelstelling en besliste tot de oprichting van interfederale ambtelijke taskforce om de volgende institutionele hervormingen grondig voor te bereiden. Tevens werden de federale en deelstatelijke administraties gevraagd om per beleidsdomein technische fiches over de bevoegdheidsverdeling voor te bereiden. Vandaag wordt een volgende stap gezet.
“Om onze ambitie met succes te realiseren, is het nu van groot belang dat we de aangekondigde en noodzakelijke hervormingen grondig documenteren en voorbereiden. We willen niet alleen alle expertise samenbrengen, we willen ook alle actuele knelpunten inzake de bevoegdheidsverdeling scherp in kaart brengen en vooral objectiveren. Ik ben heel tevreden dat we deze opdracht kunnen toevertrouwen aan de ambtenaren van zowel de deelstaten als de federale overheid. Zij worden immers regelmatig met de beperktheden en moeilijkheden van de huidige bevoegdheidsverdeling geconfronteerd. En worden vaak als eerste door de burger die ondersteuning of hulp zoekt, aangesproken. Ik dank hen voor hun inbreng”, aldus minister van Institutionele Hervormingen Annelies Verlinden.
- een werkgroep gezondheidszorg;
- een werkgroep klimaat en energie;
- een werkgroep arbeidsmarktbeleid;
- een werkgroep mobiliteit en vervoer.
Tegen 31 maart 2022 wordt van elke werkgroep een eerste rapport verwacht. In dit rapport worden de knelpunten in de bevoegdheidsverdeling in het betrokken beleidsdomein opgelijst en worden alle bevoegdheidsconflicten, bevoegdheidsdiscussie en belangenconflicten besproken. Elke thematisch ambtelijke werkgroep kan verbeteringen voorstellen. Een asymmetrisch beleid, waarbij het federale beleid afgestemd wordt op de specifieke noden en dynamieken in de deelstaten, kan hier ook aanbod komen.
Dit is slechts een eerste stap. Elke regering beschikt over de mogelijkheid om op een volgend Overlegcomité voor te stellen bijkomende thematische ambtelijke werkgroepen op te richten.