Nieuwsbericht

Inhuldiging oefenterrein Geïntegreerde Politie

Vandaag, 6 juni 2021, is het domein Westakkers in Oost-Vlaanderen door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, staatssecretaris Mathieu Michel, de gouverneur van Oost-Vlaanderen en de burgemeesters van Sint-Niklaas en Beveren officieel ingehuldigd als oefenterrein voor de Geïntegreerde Politie. Het is het grootste oefenterrein van ons land, en wordt zowel door de lokale als de federale politiediensten gebruikt. Daarnaast wordt onderzocht hoe deze site in de toekomst een meerwaarde kan betekenen voor de buurt.

“Onze politiemensen gaan elke dag de uitdaging aan om - in soms uiterst moeilijke omstandigheden - de openbare orde te handhaven en, wanneer nodig, te herstellen. Het is als overheid onze taak om ervoor te zorgen dat zij zich in de beste omstandigheden kunnen voorbereiden op deze uitdaging. Op dit oefenterrein tillen we de trainingen van de politiemensen naar een nog hoger niveau”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Na een lange zoektocht heeft de Geïntegreerde Politie met Westakkers een geschikte locatie gevonden voor haar trainingen. Het voormalig militair domein van 50 hectare, op het grondgebied van Sint-Niklaas en Beveren, werd in januari van dit jaar aangekocht door de Regie der Gebouwen. Er is nog werk om het domein om te vormen tot een volwaardig trainingscentrum, maar de eerste stappen zijn gezet. Vanaf nu zullen er gefaseerd ingrepen plaatsvinden om van de site een professioneel en hedendaags trainingscentrum te maken.

De visie van de Geïntegreerde Politie rond de toekomst van het domein houdt ook rekening met de wensen van de provincie Oost-Vlaanderen en de gemeenten Sint-Niklaas en Beveren. Ze stelt een duurzaam, ecologisch en meervoudig gebruik van de site voorop, met ook meerwaarde voor de buurt.

Op dinsdag 6 juli werd het domein officieel ingehuldigd in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, staatssecretaris Mathieu Michel, de gouverneur van Oost-Vlaanderen en de burgemeesters van Sint-Niklaas en Beveren. Verschillende politiediensten gaven demonstraties om de vele mogelijkheden te tonen die de site als oefenterrein voor de Geïntegreerde Politie biedt.